För alla som gillade Det femte elementet kan nästa sommar bli en riktig högtidsstund. Då har nämligen en film premiär som delar miljöer och känsla med Luc Bessons film från 1997 premiär.

Serien Linda och Valentin är inte särskilt känd i Sverige idag. Det beror troligen på att det inte är många som läser klassiska äventyrsserier som Fantomen, Blueberry eller Thorgal. I Frankrike och Belgien, som är de länder där den här typen av serier (och många andra, som Asterix, Lucky Luke och Tintin) uppstod, ger man dock fortfarande ut äventyrsserier i följetång. För det mesta ges de ut som inbundna album, och inte som de amerikanska superhjälteserierna i tidningsform.

Kanske kommer intresset för serien att öka under nästa år. Då beräknas Luc Bessons nästa storfilm ha premiär, och den är baserad på seriealbumen. Den engelska titeln på filmen är Valerian and the City of a Thousand Planets. Av någon anledning nämns inte Linda, som i det franska originalet heter Laureline, alls i titeln. Laureline är för övrigt ett namn som Pierre Christin, som skapade serien tillsammans med tecknaren Jean-Claude Mézières, hittade på. Idag finns det en och annan fransyska som heter Laureline, även om det inte är ett helt vanligt namn.

I originalalbumen är Linda och Valentin agenter som reser i rumtiden. Det är en smart lösning av författarna, eftersom det ger dem möjlighet att placera hjälten och hjältinnan i både historiska miljöer och på främmande planeter. Allt kan hända, och det gör det ofta, också. Av trailern att döma kommer filmen dock att bjuda på mer traditionell intergalaktisk science fiction. Man kan inte direkt klaga på specialeffekterna, och filmen är enligt Wikipedia den dyraste som någonsin spelats in i Frankrike, med en budget på 197 miljoner euro.

Mer av miljön och hjältarna

Om du tycker att många av miljöerna i trailern påminner en hel del om Det femte elementet – den tredje dyraste franska filminspelningen någonsin – så finns det en anledning till det. Jean-Claude Mézières arbetade tog fram flera konceptteckningar till Bessons film, när den fortfarande var på planeringsstadiet. När Besson avbröt arbetet och började filma Léon istället ritade Mézières albumet Maktens cirklar, som innehåller flera miljöer som liknar de i filmen. Albumet gavs dock ut innan filmen blev klar, och Luc Besson fick också ett exemplar. Alla likheter mellan seriealbumen och Star Wars-filmerna får dock ses som rena stölder från George Lucas & CO:s sida.

Om du inte har läst något av albumen så finns de flesta översatta till svenska. De finns att låna på en del bibliotek, och man kan också hitta dem på Tradera. Flera av det intergalaktiska radarparets äventyr har också tryckts i den svenska Fantomen-tidningen, bl.a. under år 2004. Så om du har en bra affär som säljer begagnade serier på din ort kan det vara värt att leta där. Det finns även samlarvolymer, som gavs ut i Sverige 2014.

För ungefär tio år sedan gjordes också en tecknad tv-serie, vars handling skiljer sig från den i albumen. Den är känd under namnet Time Jam: Valerian & Laureline.